Koodi jolla blogin kuukaudet muuttuu suomeksi

Hyvinvoinnin energinen edistäjä

kuva-3--lh46xv0l1c_s1800x0_q80_noupscale.jpg

Wellbeat Oy:n perustaja Pauliina Nordberg toteuttaa unelmaansa joka päivä. Hän ottaa vastaan asiakkaita, joiden elämäntavat kaipaavat pysyvää muutosta sekä asiakkaita, joiden liikunnalliset tavoitteet ovat korkealla mutta vaativat toteutuakseen ammattilaisen valmennusta.
Yleensä personal trainer kohtaa päivän aikana 3–4 keskenään erilaista asiakasta.
– Joidenkin kanssa lähden juoksulenkille. Olen esimerkiksi valmentanut ihmisiä puolimaratonille.
– Joidenkin kanssa aloitan neuvomalla, että pysyäkseen terveenä ihmisen on muistettava juoda riittävästi vettä ja syödä aamupala, Pauliina Nordberg kertoo.

Erilaiset ihmiset löytävät Wellbeatin valmennuksiin useimmiten tuttaviensa kautta.
– He huomaavat, miten toinen hoikistuu tai piristyy – ja haluavat kokea saman, Nordberg hymyilee.
Personal trainerin työhön häntä motivoivat erityisesti asiakkaat, jotka alkavat sinnikkyytensä ansiosta voida paremmin.
– Monien itsetunto on kohonnut, ja joidenkin parisuhde on parantunut, Nordberg antaa esimerkkejä.

Personal trainerin on oltava herkkä huomaamaan, mitä kukin asiakas tarvitsee ja mihin hän kykenee omassa elämäntilanteessaan. Kun Pauliina Nordberg ottaa vastaan uuden asiakkaan, hän tekee tälle ensimmäiseksi firstbeat-hyvinvointianalyysin.
Analyysissa selviää esimerkiksi, kuinka paljon asiakas nukkuu ja kuinka hyvin hän palautuu unen aikana.
– Jos asiakas on vaarassa palaa loppuun, lähdemme liikkeelle jostain pienestä asiasta. Kun vaikkapa riittävästä veden juomisesta tulee tapa, siirrymme seuraavaan asiaan, eli esimerkiksi liikunnan lisäämiseen, Nordberg kuvailee.

Personal trainerin on tärkeää rakentaa jokaisen asiakkaan kanssa luottamuksellinen suhde.
– Koska olen tekemisissä asiakkaideni terveyden kanssa, heidän on pystyttävä luottamaan minuun täysin. Kuulen paljon kysymyksiä esimerkiksi ravinnosta. Olen huomannut, että monilla on vääristynyt kuva syömisestä; saan kertoa, että esimerkiksi hedelmiä saa kyllä syödä.
Henkilökohtaiset, pitkäkestoiset valmennukset ovat Nordbergin työn keskiössä. Vuonna 2014 perustetun Wellbeat yrityksen nimissä on valmennettu jo noin sataa asiakasta. Energisen yrittäjän voi myös tilata pitämään yleisöluentoja, jolloin aiheina ovat stressi, ravinto tai työhyvinvointi.
Tärkeä osa Wellbeatin työtä ovat yrityksille tarjottavat firstbeat-analyysit. Niissä mitataan firman koko henkilöstö ja lopuksi annetaan vinkkejä esimerkiksi siihen, miten tekijät jaksaisivat työssään paremmin.

Yrittäjä ehtii harrastaa myös itse, ja mieluiten hän lähtee ulos lenkille. Pauliina Nordbergin suosikkilaji on juoksu. Syytä siihen ei tarvitse kauaa miettiä.
– Juostessa vapauden tunne on niin voimakas!
Yrittäjän arjessa ensiarvoisen tärkeää on se, että hän pysyy itse pirteänä.
– Tämän työn etuna on se, että nukun hyvin, Nordberg sanoo.
– Palaudun parhaiten juuri nukkumalla, ja yöunta minulle tulee säännöllisesti 7-8 tuntia.

Hyvinvointialan yrittäjän on muutenkin pidettävä kiinni terveellisistä elämäntavoista, eli elettävä siten kuin kehottaa asiakkaitaan elämään. Eikä pelkästään itsensä vaan myös yrityksen takia.
– Pienessä kaupungissa hyvinvointialan yrittäjä on kuin kävelevä käyntikortti; ruokaostoksiani saatetaan katsoa tarkemmin kuin muiden, Pauliina Nordberg naurahtaa.

Wellbeatissa työskentelee Pauliina Nordbergin lisäksi kolme muuta personal traineria. Yleisesti alalla toimivien työ- ja koulutustaustat vaihtelevat suunnattomasti. Nordberg kertoo valinneensa Wellbeatiin ainoastaan sellaisia valmentajia, joilla on pätevä koulutus hyvinvointialalta.
Firman perustajana Nordberg vastaa kokonaisuudesta ja uuden asiakkaan tullessa mukaan, ohjaa tämän sopivimmalle valmentajalle. Kaikilla Wellbeatin personal trainereilla on joka tapauksessa yhteinen tavoite:
– Haluamme valmentaa asiakkaita pitkäkestoisesti ja niin, että elämäntavat muuttuvat pysyvästi. Tärkeintä meille on, että ihmiset pysyisivät terveinä ja toimintakykyisinä mahdollisimman pitkään.
Pauliina Nordbergilla on myös toinen yritys, Hyvinvoinnin Walimo. Wellbeat toimii samoissa tiloissa, osoitteessa Kaivopuistontie 33, Rauma.
 

Opena työskentelevä mummi kertoo: "Päätin vihdoinkin kokeilla personal trainerin opastusta"

wellbeat_jalonen_ja_perkkola--v3dibipwja_s680x0_q80_noupscale.jpg

Wellbeatin Emilia Perkkola auttoi Päivi Jalosta löytämään uusia elämäntapoja.
Wellbeat on auttanut useita ihmisiä löytämään askel kerrallaan terveellisempiä elämäntapoja liikunnan ja ravitsemuksen osalta. Nyt tarinansa kertoo Päivi Jalonen:
Olen 57-vuotias ope ja mummi ja puolen vuoden pähkäilyn jälkeen päätin vihdoin kokeilla treenaamista personal trainerin opastuksella.
Olen aina liikkunut mielestäni paljon, mutta liikunta on ollut pääasiassa pyöräilyä ja kävelyä. Mediassa on viime aikoina korostettu lihaskunnon tärkeyttä ikääntyvillä ja siksi halusin saada apua nimenomaan lihaskunnon kohottamisessa. Kuntosalitreeni ei ole koskaan tuntunut mielekkäältä.
Otin yhteyttä Wellbeatin Emilia Perkkolaan, jonka kanssa sovimme tapaamisen joulukuun alussa. Alkupalaverissa juttelimme tavoitteistani ja sain ohjeet ruokapäiväkirjan pitämistä varten. Päätimme aloittaa kahden kuukauden Spurttitreenin. Ensimmäinen varsinainen palaveri oli helmikuun alussa, jolloin Emilia piti minulle kuntotestin ja Inbody-mittauksen (kehonkoostumus). Teimme myös ensimmäisen salitreenin.
Ravintopäiväkirjan analyysi kertoi, että söin aivan liian vähän. Sain Emilialta ravinto-ohjeet, joiden mukaan pyrin syömään 4-6 ravinteikasta ateriaa päivässä tasaisin väliajoin. Sain myös tietoa mm. proteiinien ja rasvojen tärkeydestä.
Sain heti myös kaksi erilaista kuntosalitreeniohjelmaa, joita pyrin tekemään pari kertaa viikossa. Tapasin Emilian kerran viikossa ja joka kerta teimme vähän erilaisia treenejä. Minusta treenit olivat todella monipuolisia ja tarpeeksi haastavia. Yllätyin siitä, miten pystyin Emilian "piiskaamana" etukäteen mahdottomilta tuntuviin suorituksiin. Tällöin huomasin personal trainerin tärkeyden. Emilia tsemppasi ja kannusti ja aina löytyi jostain uutta voimaa tehdä treeni loppuun asti.
Olimme myös yhteydessä sähköpostitse ja sain aina vastauksen, jos joku asia askarrutti mieltäni.
Loppumittauksessa tehtiin kuntotesti ja Inbody-mittaus uudestaan. En olisi uskonut, että niin lyhyessä ajassa lihaskunto paranisi niin paljon. Kuntotestin tulokset tosiaan paranivat huimasti ja Inbody-mittaus osoitti myös lihasmassan kasvaneen ja rasvaprosentin pienentyneen. Tästä on hyvä jatkaa kohti uusia haasteita ja uusia tavoitteita.
Kahden kuukauden matka Emilian kanssa oli mahtava. Opin pitämään kuntosalitreenistä, opin syömään suhtkoht oikein ja sain hyviä treeniohjeita kehonpainoa hyväksi käyttäen eli kotona ja mökillä treenaaminenkin onnistuu ilman sen kummempia välineitä. Emilia on valmentajana kannustava, positiivinen ja tarpeeksi vaativa. Emilian sanoin: "Voittaja ei luovuta, eikä luovuttaja voita"!

Valmennukseen voi tulla myös puolison kanssa

rami-4_s1800x0_q80_noupscale.jpg

Päivi ja Ville Välilän yhteinen haave oli harrastaa liikuntaa säännöllisesti. Uuden harrastuksen aloittaminen tuntui kuitenkin siirtyvän aina seuraavaan viikkoon.
– Urheilemaan lähteminen oli meille mahdotonta, Ville Välilä sanoo.
Viime vuoden huhtikuussa pariskunta kyllästyi saamattomuuteensa liikunnan saralla ja päätti, että apuun pyydettäisiin personal trainer. Välilöiden haluna oli lisäksi muuttaa ruokailutottumuksensa terveellisempään suuntaan.
Se, että valmentaja olisi nimenomaan yhteinen, oli selvä asia alusta saakka.
– Näin meidän tulee vietettyä enemmän aikaa yhdessä. Jos me molemmat treenaisimme yksin, yhteinen ilta-aika töiden ja treenien jälkeen olisi todella lyhyt, Päivi Välilä perustelee.

Ville (vas.) ja Päivi Välilä treenaavat KuntoMax -salilla Rami Välimaan valmennuksessa.
Wellbeat Oy:n personal trainer Rami Välimaa sanoo, että moni aristelee tulla valmennukseen yhdessä puolisonsa kanssa. Sillä jos puoliso on itseä paremmassa kunnossa, toiselle ei haluaisi näyttää omaa heikkoutta.
Välimaa kuitenkin suosittelee yhteistä valmennusta.
– Toisesta saa aina tukea. Valmennuksen alettua harvoin on esimerkiksi niin, että kumpaakaan ei huvittaisi lähteä liikkumaan.
Rami Välimaa treenaa itsekin puolisonsa kanssa, joten hän tietää, mistä puhuu.
– Mielestäni yhteinen treenaaminen parantaa parisuhdetta. Tulee esimerkiksi puhuttua enemmän, eikä pelkästään liikunnasta, vaan elämästä yleensäkin.

Personal trainerina Rami Välimaan tavoite on saada asiakkaidensa elämäntapoihin pysyviä muutoksia. Päivi ja Ville Välilä ovat nykyisin suorastaan koukussa liikuntaan; kroppa ja mieli kaipaavat liikuntaa myös silloin, kun sitä ei voi harrastaa.
– Saan liikunnasta positiivista virtaa. Se auttaa esimerkiksi nollaamaan työstressin, ja sen ansiosta jaksan taas seuraavana päivänä paremmin, Päivi Välilä sanoo.
– Esimerkiksi sairaana ollessa minua harmittaa, kun en pääse liikkumaan, hän jatkaa.
Rami Välimaa lisää, että kun liikunnan harrastamisen aloittaa, suoritukset ovat väsyttäviä. Liikunta kuitenkin muuttuu piristäväksi. Myöhemmin, kun ihminen tietää, miten hyvän olon liikunnasta saa, hän urheilee säännöllisesti – myös silloin, kun treenaaminen ei huvittaisi.

Vastoinkäymisiäkin on Välilöillä valmennuksen aikana ollut. Pahin taisi olla se, kun Villeltä murtui kylkiluu, eikä hän voinut harrastaa mitään liikuntaa neljään viikkoon.
Muutos uudesta rytmistä, jossa perjantai oli ollut viikon ainoa vapaapäivä liikunnasta, oli siis melkoinen.
– Luulen, että moni olisi luovuttanut siinä tilanteessa, personal trainer Rami Välimaa sanoo.
Hän lisää, että hyvinvointiin kiinni pääseminen on aina ennen kaikkea asiakkaasta kiinni.
– Tässä tarvitaan palavaa halua muutokseen. Esimerkiksi Välilät ovat päässeet huikeisiin tuloksiin ja kunnia siitä kuuluu heille. Me valmentajat ohjaamme asiakkaita oikeaan suuntaan, mutta asiakkaat tekevät työn.

Wellbeatin valmennuksissa kyse ei ole vain liikunnasta vaan kokonaisvaltaisesta hyvinvoinnista. Siinä ruokavalio on vähintään yhtä tärkeässä roolissa.
Päivi ja Ville Välilän kohdalla kaikkein ensimmäiseksi korjattiin ateriarytmi. Kuvioon ilmestyi esimerkiksi aamupala, kun aiemmin päivä oli lähtenyt liikkeellä pelkällä kahvilla.
– Ennen saatoin syödä ensimmäisen kerran vasta kuudelta illalla. Uutta ateriarytmiä opetellessa minun piti laittaa kello soimaan aina ruoka-aikaan, Päivi Välilä kertoo.
– Sitten, kun ateriarytmi oli kunnossa, alettiin katsoa syömisten sisältöä, personal trainer Rami Välimaa lisää.
– Esimerkiksi aamupala on saatava koneeseen, mutta vaihtoehtoja on paljon, mikäli esimerkiksi kaurapuuro ei maistu, hän jatkaa.

Ville ja Päivi Välilä aikovat jatkaa Wellbeat Oy:n asiakkaina niin kauan, kun tuntevat saavansa valmennuksesta uutta irti joko liikuntaan tai ruokavalioon liittyen.
– Itsestään tulee antaneeksi enemmän, kun ulkopuolinen on mukana, he ajattelevat edelleen.
Rami Välimaalla on maine vaativana valmentajana, joka ei päästä asiakkaitaan treeneissä helpolla. Salilla tehdään harjoituksia usein oman kehon painoa vastaan.
– Haluan, että pitämäni treenin jälkeen asiakkaasta tosiaan tuntuu siltä, että hän on treenannut, Välimaa naurahtaa.
Mielikuva siitä, että personal trainerin palvelut sopisivat vain kovia tuloksia tavoitteleville, on silti väärä. Välimaa lähtee jokaisen asiakkaan kanssa liikkeelle yksilöllisistä tarpeista ja mahdollisuuksista.
Esimerkiksi treenikertojen määrä sovitaan sen mukaan, mihin asiakas kokee pystyvänsä.
Kantava ajatus on jokaisen asiakkaan kohdalla sama: nopeita ratkaisuja ei haeta, sillä ne eivät luo pohjaa pysyvälle hyvinvoinnille.
Perusasiat laitetaan aina kuntoon ensimmäiseksi: jokaisen hyvinvointiin pyrkivän on esimerkiksi opeteltava juomaan riittävästi vettä ja syömään säännöllisesti.

Liikunta luonnolliseksi osaksi arkea

maija-ja-daniela-5_s1800x0_q80_noupscale.jpg

Maija Vainiolla on päivätyö kaupanalalla. Iltaisin hän työskentelee lapsuutensa haaveammatissa: hyvinvoinnin parissa. Hän on yksi raumalaisen Wellbeat Oy:n personal trainereista.
Miten sitä jaksaa, kahta työtä? Hyvin, kun tietää, mitä kaikkea säännöllinen liikunta ja terveellinen ruokavalio voivat saada aikaan ihmisessä, Maija Vainio vastaa.
Daniela Tanhua halusi löytää liikunnan ilon uudelleen – ottaa liikunnan osaksi elämäänsä – sekä etsiä uusia, itselleen sopivia lajeja. Hänen tyttärensä tiesi Wellbeatista ja kehotti äitiään hakeutumaan personal trainerin ohjaukseen.
Siitä se sitten alkoi. Daniela Tanhuan ja Maija Vainion yhteinen puolivuotinen.
Daniela Tanhua sanoo, että juoksu on aiemmin ollut hänen omin juttunsa.
– Nyt myös sali on vienyt minut mennessään! hän lisää.
Siinä on auttanut personal trainerin konkreettinen mutta myös henkinen tuki.

Haastattelun aikaan ollaan ohjausjakson puolivälissä, eli yhteistyötä on jatkunut kolme kuukautta.
Tapaamisia personal trainerin kanssa on kahden viikon välein, mikä sopii Tanhualle. Hän treenaa mieluusti itsenäisesti. Treenaaminen tuntuu turvalliselta ja tulokselliselta, kun tekniikka ja sopivat painot on katsottu kuntoon personal trainerin kanssa.
Tanhua kirjaa kaikki suorituksensa nettiohjelmaan, jotta Vainio voi seurata hänen kuulumisiaan etänä.
– Jos merkinnät näyttävät olevan vähissä, puutun asiaan myös tapaamisten välillä, Maija Vainio hymyilee.
Daniela Tanhua kertoo saavansa ohjatuista kuntosalikerroista todella paljon irti; kun personal trainer on paikalla, hän uskaltaa treenata rohkeammin eli rikkoa omia rajojaan. Toisin sanoen tehdä harjoituksia kovemmilla painoilla tai testata vaativampaa liikettä.
Haastattelua ennen on tehty leuanvetoa kuminauhan avulla.
– Luotan siihen, että Maija tietää, mitä minulta voi vaatia. Tiedän, että kehitystä tapahtuu juuri haasteen kautta – mutta toisaalta pidän siitä, että Maija ei vaadi minulta ylivoimaisia juttuja, Tanhua kuvailee.
– Tunnen, että Maija on todella empaattinen ihminen, joka haluaa auttaa minua eteenpäin, hän lisää.

Maija Vainio korostaa, että personal trainerin palvelut sopivat hyvin monenlaisille ihmisille. Tavoite on silti usein sama: saada liikunnan harrastaminen tuntumaan luonnolliselta osalta arkea, vaikka liikunnalle ei olisi aiemmin löytynyt aikaa lainkaan. Ja sitä kautta:
– Se, että asiakkaasta tuntuu joka päivä hyvältä olla omassa kropassaan, Vainio tiivistää.
Daniela Tanhuan kohdalla tämä kävi suhteellisen helposti, sillä nainen oli aiemmin harrastanut paljon liikuntaa, ja oli siitä lähtökohtaisesti innoissaan.
Jotkut asiakkaista eivät ole koskaan harrastaneet liikuntaa.
Puolivuotiset valmennukset ovat aina omanlaisiaan, kaikki alkaa asiakkaiden omien tavoitteiden kartuttamisesta.
Maija Vainio on huomannut, että kaikille tulee kausia, jolloin liikkuminen ei innosta. Silloin personal trainer kannustaa jatkamaan. Asiakas voi saada treeneihinsä uutta intoa esimerkiksi, kun tavoitteet kirkastuvat keskusteltaessa tai niin, että harjoituksia varioidaan hieman.
– Ihmeisiin personal trainer ei kuitenkaan pysty. Asiakkaan tulee olla motivoitunut, jotta muutosta voidaan saada aikaan, Maija Vainio huomauttaa.

Hyvinvoinnin kannalta liikunnan kanssa yhtä keskeinen tekijä on terveellinen ruokavalio.
– Valmennuksessani muutos on usein se, että asiakkaat oppivat syömään riittävästi, Maija Vainio sanoo.
Monilla on vääristyneitä käsityksiä siitä, mitä ihminen saa tai ei saa syödä. Jotkut ovat esimerkiksi tulleet siihen tulokseen, että hedelmät sisältävät liikaa sokeria, joten niitä ei kannata nauttia. Yleensä erilaisista trendikkäistä ruokavaliokokeiluista pyritään Vainion opastuksessa eroon.
Keskeinen tekijä hyvinvoinnin kannalta on säännöllinen ruokailurytmi: viisi kertaa päivässä. Daniela Tanhua sanoo, että ruokailutottumusten muuttaminen on tuntunut haastavalta ja edennyt hitaasti. Se on kuitenkin edennyt, Vainio kannustaa.
– Ohjauksen alussa Daniela piti ruokapäiväkirjaa - ja uusi päiväkirja tehdään lähiaikoina, Vainio kertoo.
Päiväkirjoja vertailemalla huomataan pienet muutokset parempaan. Nykyisin Tanhuan työpöydällä on hedelmäkulho, ja repussa kulkevat vesipullo ja pähkinäpussi. Terveelliset välipalat ovat mukana päivien rytmissä, vaikka Danielan työ kansainvälisen liiketoiminnan opettajana on todella kiireistä.
– Mitä hitaammin muutokset tapahtuvat, sitä pysyvämpiä ne ovat, Maija Vainio ajattelee.
Muutoksia ehdottaessaan personal trainerin on myös ajateltava asiakkaan koko perhettä.
– Mikäli muutokset eivät sovi koko kuvioon, ne eivät ole pysyviä.

Maija Vainio on opiskellut liikunta-alaa 1,5 vuotta. Hän on kouluttautunut personal traineriksi ja kuntosaliohjaajaksi. Yrittäjänä liikunta-alalla, päätyönsä ohessa, Vainio on työskennellyt kymmenisen vuotta.
Erilaiset lisäkoulutukset ovat vuosittaisia, ja Maija Vainion tämän vuoden suunnitelmissa on osallistua juoksunopettajakoulutukseen.
Hän on itsekin aina harrastanut liikuntaa ja sanoo, ettei lapsena ja nuorena edes oikein osannut kuvitella, mitä muuta voisi harrastaa. Työssä liikunta-alalla Vainiota inspiroivat asiakkaat – se, kun he innostuvat ja onnistuvat.
– Parasta tässä työssä on se, kun ihminen lähtee treeneistä hymyilevänä kotiin. Silloin minäkin hymyilen, Vainio päättää.